Höflová-Rieschová zlatá v superkombinácii, Slovenky vypadli

10.02.2014 Celý región

Červená Poľana 10. februára (TASR) - Olympijskou víťazkou v superkombinácii sa v pondelok stala Nemka Maria Höflová-Rieschová, ktorá tak obhájila zlato zo ZOH 2010 vo Vancouveri. Striebro v alpskom stredisku Roza Chutor vybojovala rakúska lyžiarka Nicole Hospová, ktorá v súčte zjazdu a jedného slalomového kola zaostala za šampiónkou o 40 stotín sekundy. Bronz patrí Julii Mancusovej z USA (+0,53). Slovenské reprezentantky Jana Gantnerová a Kristína Saalová súťaž nedokončili, obe vypadli po jazdeckých chybách v slalomovej časti.

Höflová-Rieschová získala vo svojich 29 rokoch už svoju tretiu zlatú olympijskú medailu, vo Whistleri totiž okrem superkombinácie vyhrala aj slalom. Majsterka sveta zo Schladmingu sa s tromi cennými kovmi vyrovnala krajanke Katji Seizingerovej, tá však s celkovým ziskom 10 olympijských medailí zostáva naďalej najúspešnejšou nemeckou zjazdárkou histórie. Höflová-Rieschová sa stala po Chorvátke Janici Kosteličovej iba druhou zjazdárkou, ktorá dokázala obhájiť titul na olympiáde.

Po prvej časti súťaže alpskej všestrannosti sa na čele usadila Mancusová, ktorá si vytvorila pred Švajčiarkou Larou Gutovou takmer polsekundový náskok. Solídne vyhliadky mala po zjazde aj tretia Tina Mazeová zo Slovinska, ktorá na 2,713 km dlhej, technicky náročnej trati stratila na skúsenú Američanku 86 stotín. V slalomovej časti veľa pretekárok v snahe posunúť sa dopredu riskovalo a povypadávalo, kvalite trate nepomohlo ani teplé počasie, na poludnie ukazovala ortuť teplomeru 9 stupňov Celzia. Risk vyšiel Nicole Hospovej, ktorá sa na pódium posunula z ôsmej priečky po zjazde. Chladnú hlavu si zachovala Maria Höflová-Rieschová, ktorá zvládla náročnú úlohu a z piateho miesta po 1. časti sa katapultovala až na najvyšší stupienok. Mancusová sa po kombinačnom striebre z Vancouveru musela uspokojiť s bronzom.




"Je to nádherný pocit, zvlášť po výsledku zo zjazdu. Získať medailu hneď v prvej súťaži na ZOH - to je to najkrajšie, čo sa môže športovcovi prihodiť," tešila sa Höflová-Rieschová, ktorú citovala agentúra dpa.

Dvojici slovenských reprezentantiek sa súťaž nevydarila. Jana Gantnerová pomýšľala na prienik do prvej dvadsiatky, aj pre zdravotné indispozície však v zjazde nabrala stratu 4,56 s na líderku Mancusovú a pred slalomom bola 27. Kristíne Saalovej patrila priebežná 30. pozícia (+5,53). Obe sa tak vydali v slalome na trať medzi prvými, no obe zhodne po chybách vypadli.

Pod výkon Gantnerovej sa neblaho podpísali problémy s kolenom. "V nedeľu som musela vypustiť tréning a dostala injekcie. Najmä v zákrutách som nohu cítila," priznala v rozhovore pre RTVS 24-ročná lyžiarka, ktorá štartuje už na svojej tretej olympiáde. Pri vysokých teplotách sa už v zjazde trať rýchlo kazila. "Sneh bol mäkký, bolo nevýhodou mať vysoké štartové číslo. Podmienky však boli každého rovnaké."

Superkombinácia žien - výsledky:

1. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 2:34,62 (1:43,72-50,90), 2. Nicole Hospová (Rak.) +0,40(1:43,95-51,07), 3. Julia Mancusová (USA) +0,53 (1:42,68-52,47), 4. Tina Mazeová (Slovin.) +0,63, 5. Dominique Gisinová (Švajč.) +1,50, 6. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +1,53, 7. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +1,79, 8. Anna Fenningerová (Rak.) +1,82, 9. Šárka Strachová (ČR) +1,99, 10. Maruša Ferková (Slovin.) +2,27, ... Jana GANTNEROVÁ a Kristína SAALOVÁ (obe SR) nedokončili slalomovú časť
 

Vyberte región